Waar komt Zumba® vandaan?
Zumba® is ontstaan eind jaren '90. Feitelijk toevallig, maar vooral ge-wel-dig dat het is ontstaan. De bedenker van deze swingende fitness-work out is Alberto Perez, oftewel, Beto een man van Columbiaanse komaf.

Als fanatieke instructeur van een lokale fitnessclub in Miami, was Beto op een mooie dag zijn les-muziek vergeten. Hij had nog wel wat cassettebandjes (zolang geleden dus) in de auto liggen en die heeft hij toen maar gepakt, bij gebrek aan beter en vooral op hoop van zegen. Beto deed toen voor het eerst zijn "ding"; swingende Latijnsamerikaanse muziek in combinatie met  Zuidamerikaanse dansbewegingen. Hij was de daaropvolgende week toch een beetje benauwd, of de mensen wel zouden terugkomen naar de les... En ze kwamen terug en ze hadden vrienden meegenomen. Beto zag hoeveel plezier de mensen in zijn muziek en dansbewegingen hadden. Het sloeg dus aan en zo was Zumba® geboren!

In 2001 wordt het officieel, de organisatie wordt geprofessionaliseerd. Vanaf dit moment is Zumba® Fitness een serieuze en ambiteuze "club", om rekening mee te houden.


Beto, London Zumba Convention 2012

Wereldwijd, sterk merk!Zumba® Fitness, wordt tegenwoordig op diverse locaties verspreid over de hele wereld gegeven. Op meer dan 100.000 locaties in meer dan 125 landen en er zijn meer dan 10 miljoen liefhebbers die het Zumba® Fitness programma volgen en het worden er steeds meer! De naam Zumba®  is een sterk merk en veel partijen willen hier van profiteren, door het te imiteren.

Zumba® Fitness doet er veel aan om de kwaliteit te waarborgen en illegale lessen door niet gecertificeerde instructeurs te stoppen. Er worden ook al diverse naam variaties bedacht om maar een graantje mee te pikken...

In 2007/2008 werd Zumba® Fitness steeds poplairder in Nederland en de groei is nog steeds aanwezig. In mei 2011 vierde Zumba® Fitness haar 10de verjaardag. Hiermee bewijst Zumba® Fitness niet een tijdelijke hype te zijn, maar een heuse "stayer"! Dagelijks is mondiaal de groei nog steeds te merken.